دریانوردی ایرانیان و تاریخچه و مشاهیر دریایی ایران
در تاریخ آمده است وقتی داریوش پادشاه هخامنشی مصر را تصرف کرد دستور ساخت کانال سوئز را داد. درباره ی نبردهای دریایی مشهور خشایار شاه هم کتاب های زیادی نوشته اند و این یعنی ایرانیان در علوم وفنون مربوط به ساخت کشتی و ابزارهای دریانوردی و شتاخت راه های دریایی مهارت داشته اند. البته سفرهای دریایی فقط برای جنگ نبود. آن ها کارشان خرید و فروش کالا و حمل آنها به نقاط دور دست بود. امروزه در برخی موزه های سیلان (سریلانکا) و چین و مصر آثاری وجود دارد که مربوط به ایرانیان است و نشان می دهد در گذشته های دور ، بازرگانان ایرانی تا آنجاها رفت و آمد می کرده اند.
مهر چغامیش
قدیمی ترین سند تاریخی دریانوردی ایرانیان مهر چغامیش است که تصویر چند دریانورد را در کشتی نشان می دهد. شهر باستانی چغامیش بیش از 6000 سال قدمت دارد و نزدیک شهر دزفول در استان خوزستان قرار دارد
بندرهای چین، مقصد دریانوردان خلیج فارس
امروزه در بندرهای گوانجو، چوانجو و خانجو عده ای مسلمان زندگی می کنند. هم چنین در موزه های این سه بندر، آثاری از دریانوردان خلیج فارس به نمایش گذاشته شده است. همین طور سنگ قبرهایی که همه یادگار دورانی است که دریانوردان خلیج فارس به بندرهای چین می رفتند.
بادهای موسمی
آشنایی با بادهای موسمی موجب گسترش دریانوردی ایرانیان شد. دریانوردان دریافته بودند که چند ماه از سال باد از دریا به طرف خشکی می وزد و پس از آن برعکس می شود، یعنی تا مدت ها باد از سوی خشکی به سوی دریا می وزد. بنابراین سفرهای دریایی خود را بر اساس آن تنظیم می کردند.
بندر سیراف
در روزگاری که ایرانیان برای تجارت دریایی به نقاط دور دست جهان می رفتند سیراف یکی از بندرهای مهم بود. بندر سیراف ، شهری آباد بود که دریانوردان ایرانی از آن جا عازم جاهای مختلف جهان می شدند. در سال 366 هجری قمری سیراف بر اثر زلزله ویران شد. اکنون آثار باقی مانده از آن مورد توجه گردشگران است.
آرتمیس
آرتمیس اولین زن دریانوردی ایرانیان است . او دریا سالار سپاه ایران در زمان خشایارشاه بوده است و هنوز هم تنها زن دریا سالار جهان است
وَهَرز دیلمی
در دوره ی انوشیروان ساسانی عده ای از ایرانیان در یک سفر دریایی به یمن رفتند. حاکم آن جا بعد از یک شورش برکنار شده بود . او به ایران آمد و از شاه ایران کمک خواست. شاه هم سپاهی را همراه او روانه ی یمن کرد. فرمانروای سپاهیان پیرمردی بود به نام وَهَرز دیلمی . وَهَرز اهل گیلان بود و در تیراندازی مهارت زیادی داشت.
امام قلی خان
در زمان شاه عباس صفوی، سردار ایرانی به نام امام قلی خان در یک نبرد دریایی موفق شد پرتغالی های تجاوزگر را شکست دهد و آن ها را از جزیره ی هرمز بیرون براند. دهم اردیبهشت سالگرد این رویداد است و به عنوان روز ملی خلیج فارس نام گذاری شده است.
دریانوردی در جندی شاپور
برای اولین بار در دنیا در دوره ی ساسانیان در دانشگاه جندی شاپور بیماری های دریانوردان مورد توجه قرار گرفت. پزشکان ایرانی اطلاعات زیادی از بیماری های دریانوردان در سفرهای خود بدست آورده بودند.
فانوس های دریایی
در برخی از جزایر خلیج فارس ، آثار و بقایای فانوس های دریایی پیدا شده است. فانوس های دریایی را هنگام شب روشن می کردند تا کشتی ران ها در دریا گم نشوند و به هم نخورند.
شیرازی های آفریقا
تاکنون چیزی درباره ی شیرازی های آفریقا خوانده اید یا شنیده اید؟ شاید تعجب کردید! در برخی از مناطق آفریقا مردمانی زندگی می کنند که اصل و نسب ایرانی دارند و به شیرازی های آفریقا معروف اند. آن ها از نسل کسانی هستند که از فارس به آفریقا رفتند و در آن جا ماندگار شدند و البته امروزه آفریقایی به حساب می آیند
منبع : رشد دانش آموز
انتشار: ایستگاه کودک
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.